14 000 steg

bigstockphoto_tiny_footprints_431595Har du som jag gått med stegräknare? Har du som jag fått jobba hårt för att nå dom 12 000 stegen som rekommenderas per dag? Då lär du bli imponerad, precis som jag är av små barn som lär sig gå. Karen Adolph forskar på gång hos små barn. Hon med sina kollegor har visat att en 14 månaders går 2000 steg i timmen (Learning to move) eller 14 000 steg per dag (How do you learn to walk? Thousands of steps and dozens of falls per day)! Visst är det häftigt!?! Tänk hur mycket ett barn tränar varje dag! Och hur mycket träning som behövs för att bli riktigt duktig på något!

I väntan på dom nya riktlinjerna för fysisk aktivitet för barn och ungdom som är utarbetat av YFA kom jag över en artikel av Tudor-Locke med fler (How many steps/day is enough? for children and adolescents) från 2011. Dessa författare har försökt ta reda på hur många steg per dag som är nödvändigt för barn och ungdom, och har kommit med följande rekommendationer:

”Översättning av existerande riktlinjer om 60-100 min daglig måttlig och/eller intensiv aktivitet för förskolebarn 4-6 år motsvarar ca 10 000-14 000 steg per dag. Genomgående visar forskning att för pojkar 13 000-16 000 och för flickor 10 000- 12 000 steg per dag motsvarar rådande riktlinjer om 60 min daglig måttlig och/eller intensiv fysisk aktivitet.”

Så även när barnen blir lite äldre är 14 000 steg/dag det man ska sträva efter.

balans dagisFör att uppnå den dagliga mängden fysisk aktivitet blir det tydligt för mig hur viktig vardagsmotion är samt hur viktig utemiljö och möjlighet till fysisk aktivitet på förskolan och skolan är. Och vi som även är idrottsledare för yngre barn måste också inse vikten av att barnen faktisk är i aktivitet under träningen och inte bara står i kö! Det gäller att man tänker till så barnen får tillfälle att träna på träning!

Här har vi alla en viktig uppgift framför oss, vi som föräldrar, idrottsledare och fysioterapeuter, vi måste skapa tillfällen för att barnen får vara fysisk aktiva!

Själv ser jag framemot YFAs nya riktlinjer för fysisk aktivitet för barn och ungdom. Ryktarna säger att rekommendationerna börjar redan från 0 månader. Väntar i spänning!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s